Paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana

Gospodinele grabite sa pregateasca ceva la iuteala pentru ca se apropie ora cinei, cand cei ai casei se aduna acasa de pe la locurile lor de munca si nu trebuie ratata ocazia de a se strange toti la aceeasi masa, sa schimbe impresii de peste zi, apeleaza la retete rapid de preparat, caz in care pastele fainoase simple sau cu diverse umpluturi nu pot fi ignorate.

De-ale bucatariei actuale ! Retete rapid de preparat, cu ingrediente putine si nu in ultimul rand cu ceea ce gasesti, de regula, prin frigider si prin camara sunt prezentate mai peste tot – prin carti de profil scrise in anii nostri sau prin emisiuni tv. Nu trebuie ignorat insa, schimbul de retete intre vecinele aflate la o cafea sau un ceai cu gogosele, la ora 5 dupa amiaza. Nici la statul la taifas intre prietene, pe o banca in parc, nu poate lipsi schimbul de retete in cadrul vesnicei intrebari, mereau de actualitate: „Tu ce ai mai gatit astazi ?” Tot mai des, astazi, cand telefoanele mobile sunt la moda si orice gospodina care se respecta are cel putin unul in dotare se schimba retete care mai de care, mai fanteziste, privite pe la televizor. Se copiaza astfel, gospodinele din telenovele care gatesc cu telefonul la ureche, nu cumva sa piarda momentul adaugarii unui anume ingredient.

Amintiri, amintiri …. ! Pe vremea bunicilor si ale mamelor noastre, carnetelele cu retetele preferate ale gospodinelor erau nelipsite. Am gasit retete scrise de mama pe colturi de ziar, pe foi rupte din caietele de caligrafie sau pe plicuri de corespondenta, dar si foi cu retete desprinse din calendarele vremii, toate cuprinse in sulul cu retete mostenit de la mama.

Pastele fainoase nu lipsesc din retetarul familiei mele ! Pregatim paste fainoase dupa retete stramosesti – macaroane cu carne tocata, macaroane cu carne, branza si cascaval; spaghete cu carne tocata si vinete; pene cu branza sarata si cascaval la cuptor.

Ne plac pastele fainoase cumparate din market, umplute cu te miri ce (carne, branza, spanac, fructe de mare, etc.) sau simple si pregatite cu sosuri care mai de care – tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana; paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii, paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa, paste fainoase cu ansoa si sos de rosii, spaghete cu sos de de urzici si peste prajit, paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana.

Destul de des pregatim paste din grau dur (de preferat cele gigante, mai aratoase si care dau bine in farfurie) cu diverse umpluturi si sosuri – paste cannelloni umplute cu branza, paste cannelloni umplute cu carne tocata, paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, paste cannelloni umplute cu peste, in sos de rosii, paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii; paste fusilloni giganti cu branza si stafide, paste conchiglioni giganti cu carne tocata, in sos de rosii; paste conchiglioni giganti cu praz, ciuperci si macrou afumat; paste conchiglioni giganti cu crap si creveti prajiti, paste conchiglioni giganti cu scoici in sos de rosii.

Paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana.
Paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste panzerotti umplute cu crab (de preferat cele spaniole), praz, ciuperci proaspete (ghebe mici sau ciuperci brune/ albe, mici, de cultura, japoneze), smantana grasa, unt proaspat, ulei de masline extravirgin, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, marar si patrunjel verde, zeama de lamaie, vin alb, sec.

Ingrediente de trebuinta pentru paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana.
Ingrediente de trebuinta pentru paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana.

Prazul se feliaza subtire, in rondele taiate transversal. Usturoiul se feliaza subtire sau se da pe razatoarea mica. Ciupercile se desprind cate una din buchetel.

Ingredients

  • paste panzarotti umplute cu crab,
  • ciuperci proaspete, mici,
  • praz,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline extravirgin,
  • smantana grasa,
  • lamaie.

Se incinge o tigaie cu margini inalte in care se adauga un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Tigaie care se incinge si apoi se topeste amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Tigaie care se incinge si apoi se topeste amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

De ce se foloseste amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin pentru calire ? Daca am folosi numai unt proaspat acesta cand se topeste in tigaia bine incinsa se poate arde si va schimba gustul preparatului. Nu dorim, nu-i asa, sa strambe gurmetii profesionisti din nas ?!

In amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin se caleste la foc iute, prazul, ciupercile si usturoiul, amestecand cu o lingura din lemn sau manuind tigaia din incheietura mainii (mai greu, dar cu timpul se prinde miscarea) pana se moaie prazul.

Calire ciuperci, praz rondele si usturoi in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Calire ciuperci, praz rondele si usturoi in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinar si cimbru uscat.

Directions

  1. Calire la foc mare si amestecare continua, ciuperci mici, rondele de praz si felii de usturoi in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
  2. Asezonare amestec calit cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
  3. Picurare in amestecul calit, de vin alb, sec si zeama de lamaie, pentru un gust deosebit al preparatului.
  4. Adaugare smantana grasa in tigaia cu amestecul calit, cu focul oprit sub tigaie.
  5. Fierbere paste panzerotti in apa rece cu sare grunjoasa mai putin cu 2 minute decat scrie pe pachet.
  6. Adaugare paste fierte, fierbinti, nescurse complet in tigaia cu amestecul calit. Amestecare cu lingura din lemn pentru omogenizare.
  7. Verdeata tocata marunt se imprastie pe preparatul cald si se amesteca cu lingura din lemn.
  8. Servire preparat cald, pe farfurii intinse, presarat cu verdeata.

Pentru o savoare deosebita a ciupercilor se picura zeama de lamaie si vin alb, sec spre sfarsitul calirii amestecului.

Cand prazul este calit si ciupercile s-au muiat putin se opreste focul sub tigaie si se adauga smantana grasa. Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare preparat.

De ce se opreste focul sub tigaie cand se adauga smantana grasa ? Daca focul sub tigaie nu se opreste, la adaugarea smantanii grase peste amestecul calit, fierbinte, smantana se poate branzi si nu dorim sa ne trezim cu cocolase prin farfurie.

Adaugare smantana grasa in amestecul de praz, ciuperci si usturoi, calite.
Adaugare smantana grasa in amestecul de praz, ciuperci si usturoi, calite.

Pastele se fierb in apa rece cu putina sare grunjoasa cu 2 minute mai putin decat scrie pe pachet (nu trebuie sa iasa bucatica de crab din interiorul pastelor), din momentul in care apa da in clocot.

Paste panzerotti care se fierb in apa rece cu sare grunjoasa.
Paste panzerotti care se fierb in apa rece cu sare grunjoasa.

Pastele fierte se iau cu o spumiera sau cu lingura speciala pentru paste fainoase si fara a se scurge complet de apa calda se adauga in tigaia cu praz, ciuperci si smantana grasa.

Apa calda va imbogati sosul si va umfla pastele care vor ajunge la fierberea potrivita pentru a putea fi consumate ca un deliciu spre bucuria gurmanzilor asezati in jurul mesei.

Adaugare paste panzerotti fierte, nescurse complet de apa fiarta in tigaia cu ciuperci, praz si usturoi, calite.
Adaugare paste panzerotti fierte, nescurse complet de apa fiarta in tigaia cu ciuperci, praz si usturoi, calite.

Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt si se imprastie pe pastele gatite.

Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse cu verdeata presarata deasupra. Se poate adauga (nu este obligatoriu) putin cascaval afumat dat pe razatoarea mare sau taiat subtire cu scula de curatat legume.

Paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana - preparatul este gata servit.
Paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana – preparatul este gata servit.

La acest preparat merge de minune un pahar cu alb, sec, rece. Chiar si o bere rece ar putea merge.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti preparatele pe baza de paste fainoase. Chiar daca se spune ca ingrasa (oare pe sportivi, nu-i ingrasa caci rareori pastele lipsesc din dieta acestora !?) preparatele pe baza de paste fainoase nu le servim in fiecare zi si nu-i asa, sfatul medicului nutritionist este sa mancam de toate, dar sa fim atenti cum le combinam la aceeasi masa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.