crap la tigaie cu cartofi prajiti 6 Copy

Crap la tigaie cu cartofi prajiti

Nutritionistii recomanda ca pestele sa nu lipseasca din alimentatia adultilor (chiar sa se consume de minim 2-3 ori pe saptamana). Pestele nu trebuie sa lipseasca din hrana copiilor de la o anumita varsta.

Slogan bine cunoscut !? In vremurile de trista amintire, „Nicio masa fara peste !” era un slogan care te intampina cum intrai in orice alimentara mare, din centrul orasului sau alimentara mica, de la colt de strada.

Afisele imense cu pesti pictati si cu nelipsitul slogan scris mare, care acopereau peretii, iti luau ochii. Stavrid congelat regaseai mormane prin toate lazile frigorifice. Mai rar regaseai si cate un calup de cod inghetat. Vanzatorul taia cu ferastraul cantitatea dorita de cumparator, la metru.

De pe rafturile mai mult goale te imbiau doar pungile cu creveti vietnamezi care se faceau cat tigaia cand ii puneai in ulei incins.

Stavridul prajit emana un miros greu, motiv pentru care eu nu cumparam acest peste. Aveau grija vecinii sa imi aminteasca destul de des de mirosul de stavrid prajit.

Erau anii tineretii mele cand mergeam la pescuit pe balta. Prindeam uneori si peste pe care il gateam proaspat daca era mai mare. Congelam caras sau biban. Cert este ca nu-mi lipseau mai niciodata, icrele sarate, pastrate in borcane, in frigider si nici marinata de peste.

Pestele prajit este o solutie rapida, de avarie, pentru orice gospodina care se respecta. Tigaia cu cartofi prajiti pusa la repezeala pe flacara aragazului garanteaza si o garnitura demna de luat in seama pentru pestele prajit.

Rezerva de peste din congelator te poate scoate din necaz.

Din retetarul familiei mele ! Pestele (intreg, cotlete sau file-uri) prajit, cu diverse garnituri este pregatit destul de des in familia mea. Ne place pestele si retetarul familiei este bogat in aceste retete. Folosim peste proaspat de cele mai multe ori.

Pregatim pane’-uri din peste – pane’-uri din somn cu seminte de susan, peste dat prin malai si ou batut, prajit; file’ de somn cu dovlecei si ciuperci, pane’, in aluat de bere; file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie, pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, pane’ de pastrav somonat cu paste fainoase.

Pregatim mai multe specialitati din peste – cotlet de crap prajit cu paste si creveti, cotlet de crap prajit, cu legume, in sos de smantana; biban cu creveti in sos de rosii, scrumbie de Dunare cu legume si ciuperci la tigaie, cozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaie; biban cu ciuperci si legume, la tigaie, cu garnitura de orez; biban prajit cu sos de praz, ciuperci si smantana; trunchi de platica la tigaie cu legume si surimi, sardine cu ciuperci la tigaie, platica la tigaie cu cartofi prajiti si ou de rata, file’-uri de fitofag tavalite prin malai si ou batut, cu cipsuri de legume, macrou si creveti la tigaie cu pasta de naut, cotlet de avat prajit cu drob din conopida, pilaf de orez cu praz si macrou prajit, salau la tigaie.

Crap la tigaie cu cartofi prajiti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de crap, cartofi, untura de porc/ untura de gasca, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, lamaie, usturoi verde si catei de usturoi, marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, telemea de oaie.

Pregatirea pestelui pentru prajire.

Pentru prajire se pot folosi cotlete de peste mare – crap, platica, fitofag, caras, etc. dupa preferintele fiecaruia.

Cotletele si file’-urile de peste mai scump – somon, ton, mreana, avat, pastrav somonat, sturion, etc. se pregatesc cel mai bine la gratar sau pane’-uri.

Pestele intreg, potrivit pentru prajire (pe la 0,4-0,5 Kg/ bucata) este carasul, bibanul, scrumbia, sardina, pastravul, etc.

Cotletele de peste se curata bine de negreala/ pielita de la oase (ramasa de la curatarea interioara a pestelui de catre comerciant) si de urmele de solzi. Cotletele se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Ingrediente

  • cotlete de crap,
    cartofi speciali pentru prajit,
    untura de porc,
    unt proaspat,
    ulei de masline extravirgin,
    lamaie,
    usturoi verde,
    marar verde,
    telemea de oaie.

Macerarea cotletelor de peste. Inainte de prajire, pentru un gust deosebit al preparatului final, cotletele se macereaza in amestec de zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si optional, cimbru uscat.

Cotlete de crap pregatite pentru macerare.

De ce se macereaza pestele ? Macerarea se face la rece, in frigider, minim 30 de minute. In timpul macerarii, cotletul de peste capata o textura mai tare care ajuta prajirea ulterioara. Pestele nu se va franjura.

Prajirea cotletelor de crap.

Intr-o tigaie cu margini inalte (sa nu sara amestecul de prajire pe maini, pe aragaz si pe jos) se pregateste un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Tigaia se incinge la foc iute.

Lichidul de prajire format din unt proaspat si ulei de masline extravirgin se incinge in tigaie.

In tigaie se adauga catei de usturoi si felii de ardei iute sau fulgi de ardei iute care vor conferi preparatului final un gust intens.

Cotletele de crap macerate se adauga in amestecul de prajire bine incins. In tigaie, pe cotlete, se adauga amestecul de macerare.

Cotlete de crap prajite.

Secretul bine pastrat al prajirii pestelui ! Prajirea pestelui se realizeaza la foc iute. Este bine sa se intoarca pestele in tigaie o singura data pentru a nu se franjura, folosind un cleste de bucatarie.

Urmarim prajirea pe grosimea cotletului (se schimba culoarea de la roz spre alb, pe masura ce se prajeste pestele). La intoarcerea pestelui in tigaie, cu o lingura se adauga lichid fierbinte pe partea deja prajita pentru a mentine pestele bine incalzit. Lichidul fierbinte patrunde in carnea pestelui, pe masura ce se prajeste, fragezindu-l.

Lista operatiilor culinare care se executa la prepararea retetei.

  • Curatarea, spalarea si uscarea cotletelor de peste.
  • Pregatirea/ macerarea pestelui in vederea prajirii.
  • Prajirea pestelui, la foc iute, in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
  • Prajirea cartofilor in untura de porc.
  • Pregatirea mujdeiului de usturoi.
  • Pregatirea mamaligii calde.
  • Montarea si servirea preparatului pe farfurii intinse.

Prajirea cartofilor in untura de porc.

Cartofii se curata de coaja, se spala intregi, sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.

Inventatorul ar merita o statuie ! Inventatorul o fi avand deja statuie si nu stiu eu. Nu stiu cine a inventat reteta de cartofi prajiti la tigaie sau la tuci. Ma gandesc la reteta noastra, pur romaneasca, nu la cea de fast food, unde dupa miazmele raspandite in zona, lucratorii cam uita a schimba uleiul, dupa cat ar trebui de des.

Oare de ce ? Inspectorii sanitari si cei sanitari veterinari nu au mirosul fin si trec nepasatori pe langa incintele unde se prajesc cartofi. La ei este valabil sloganul – comerciantul nostru, stapanul nostru. Nu au auzit de adevaratul slogan – clientul nostru, stapanul nostru.

Reteta mea de cartofi prajiti, mostenita din mosi-stramosi este cu prajirea cartofilor (de preferinta din cei rosii) taiati pai.

Cartofi curatati de coaja.

Amintiri, amintiri …. ! Cand eram copil, prajirea cartofilor se facea obligatoriu in untura de porc sau in untura de gasca. Nu se concepea prajirea cartofilor decat in tuci asezat pe pirostrii, in curte. Vara se prajeau, mai rar si pe soba de tuci din bucataria de vara.

Cartofii se taie pai folosind un cutit bine ascutit.

Prajire cartofi pai in untura de porc.

La bloc, ne adaptam si prajim cartofii pe flacara mare a aragazului. Cum batranul tuci folosit de mine are margini inalte, untura fierbinte nu sare, sa ne improste pe maini si/ sau pe fata.

Cartofi pai prajiti in untura de porc, asezonati cu telemea de oaie data pe razatoare.

Secret bine pastrat ! Cartofii prajiti se scot din tuci folosind o spumiera. Nu scurgem complet cartofii prajiti, de untura de porc. Pe cartofii prajiti, fierbinti, abia scosi din tuci, se pune telemea de oaie data pe razatoare.

Cartofi prajiti in unura de porc cu branza data pe razatoare si mujdei de usturoi gata pregatit.

Nu este vreo greseala (pofticiosii va vor fi recunoscatori) daca pe cartofii fierbinti adaugam mujdei de usturoi, din greu, in loc de telemea data pe razatoare sau si cu telemea data pe razatoare.

Pregatire mujdei de usturoi. La mujdeiul adevarat se foloseste usturoi verde, usturoi uscat, otet, un strop de ulei de rapita, sare grunjoasa, marar verde. In reteta mostenita, se foloseste destul otet din prune incat sa te gadile mirosul de otet in nas.

Mujdei de usturoi verde si usturoi uscat cu otet din prune.

La acesti cartofi prajiti in untura nu poate lipsi mamaliga calda, tare, sa o poti taia cu firul de ata.

Mamaliga

De ce trebuie mamaliga ? Pai cu ce sa moi in mujdeiul de usturoi si in deliciosul sos in care s-a prajit pestele ?

Ar merge si cu paine calda in loc de mamaliga !

Chiar daca ?! Si ce daca vor exista simandicosi care sa strambe din nas – cartofi cu paine sau cu mamaliga ?! Da, sa incerce si se vor lamuri. Gurmetii profesionisti vor fi incantati.

Montarea si servirea preparatului final.

Cotletele de crap prajit se servesc pe o farfurie intinsa, incalzita, impreuna cu cartofi prajiti si lamaie.

Crap prajit cu cartofi prajiti in untura de porc.

Langa farfurie se aduce castronul cu mujdeiul de usturoi.

Cine prefera branza telemea data pe razatoare primeste cartofii presarati cu branza.

Minunatul sos in care s-a prajit pestele se picura pe peste.

La acest preparat se serveste o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele se poate pregati in multe feluri, dar prajit, cu mamaliga calda si mujdei de usturoi nu poate fi absent din retetarul unei familii care se respecta din punct de vedere culinar. Aceasta reteta va poate transforma in fani declarati ai pestelui prajit si ai cartofilor prajiti in untura de porc. Simandicosii pot stramba linistiti din nas – untura de porc, usturoi, prajeli ?! Nutritionistii moderni nu declara prohibit vreunul din cele 3 ingrediente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *