Cartofi noi inabusiti, cu mujdei de usturoi verde

Intotdeauna cand apar cartofii noi pe piata, imi doresc sa pregatesc la iuteala cate ceva, sa-mi ostoiesc pofta ce-am poftit. Ma gandesc la cartofii nostrii, romanesti, rotunzi si mici, ceva mai mari decat unghia de la degetul mare, adusi in 2-3 saci de taranul care trudeste in camp cat este ziua de mare. Acesta iese cu cativa cartofi mici pe piata, sa-i vanda ceva mai scump, ca sa-si mai scoata din cheltuieli. Producatorul isi spala marfa la robinetul de langa taraba din piata, ca sa vada cumparatorul ca sunt cartofi noi abia scosi din pamant.

De-ale cumparatorului ! Pe taraba unui comerciant mai acatari (aduce omul marfa cu duba, pe care o lasa in parcarea publica, nu in parcarea pietei, sa nu vada sefa pietei cata marfa are de fapt si sa-l taxeze mai mult). Era singurul din piata de altfel si avea expusi niste cartofi noi, mari, gata curatati/ spalati. Vindea omul cartofi noi cu 15 lei/ Kg, fara sa-l intrebe nimeni de certificat de producator sau de factura pentru provenienta marfii sau de impozite si taxe daca le plateste sau nu. Nu cumva sa-i deranjeze pe acesti comercianti, inspectorii din institutiile statului (bine platiti din taxele si impozitele contribuabililor) pentru supravegherea pietii. Primaria se multumeste sa ia taxa pe taraba, pe baza de abonament. Se tot vorbeste pe la tv de inflatie mare, de supravegherea pietii si stoparea cresterii preturilor la alimente prin plafonarea lor. De vorbit se vorbeste de peste 30 de ani, dar masurile concrete care sa se si aplice, nu se vad.

Marimea cartofilor expusi pe taraba, m-a facut sa intru intr-un market din oras unde am gasit aceeasi cartofi noi (import Egipt), cu coaja cu tot/ nespalati, cu urme de nisip pe ei, dar la 3,99 lei/ Kg. Am cumparat din acesti cartofi, ca se terminasera cei din camara.

Poftele culinare nu se amana, se trece de urgenta la treaba pentru indeplinire ! De cand ma stiu, am poftit la ou fiert de gasca, mancare de fasole boabe si cartofi noi cu unt si usturoi verde.

Din retetarul familiei mele ? Utilizam destul de des, cartofi noi, in preparatele culinare ale familiei mele, in special drept garnituri la fripturi sau la peste – cartofi noi inabusiti, cartofi gratinati altfel, cartofi noi cu unt si cascaval afumat, cartofi copti pentru dupa amiezele lungi de vara, cartofi noi cu branza dulce si smantana, gratinati; cartofi noi, taranesti, cu hribi; cartofi natur.

Cartofii noi ii folosim si la mancaruri cu cartofi – mancare de cartofi ca pe vremuri sau tocanita de cartofi – tocanita de cartofi cu coaste de porc.

Pregatim cu cartofi noi, salata orientala – salata orientala cu ton si oua de prepelita sau omleta cu cartofi – omleta nemteasca, omleta cu creier, cartofi noi si cascaval; omleta cu cartofi si ciuperci, la cuptor.

Pregatim si retete mai sofisticate cu cartofi, de preferat cartofi noi – cartofi impanati, cartofi zdrobiti, cartofi taranesti la tigaie, cartofi zimtati, piure’ de cartofi, cartofi taranesti la cuptor, cartofi noi si ciuperci umplute, la cuptor.

Amintiri, amintiri …. ! Reteta scrisa in continuare, cu cartofi, noi am inventat-o intr-o delegatie prelungita la Tr. Severin, cam in aceeasi perioada de timp, cu multi ani in urma, in vremurile de trista amintire. Eram mai multi colegi in delegatie. Mancarea de seara era obligatoriu sa fie pe baza de cartofi noi si verdeata (ceapa, usturoi, marar, patrunjel). Cumparaturile le faceam din piata sarbilor. Foloseam putin ulei, se termina repede sticla si nu eram sigur ca mai gasim, sa cumparam, de la alimentara din cadrul unitatii la care eram in delegatie.

Avand oarece indemanare in manevrarea oalelor si tingirilor, colegii mi-au acordat increderea lor, sa le pregatesc cina, in fiecare seara. Nu aveau incotro, tot nu se gasea cine stie ce, altceva, de mancare. La “impinge tava” nu gaseai decat mancare subtire din teci de fasole verde sau mancare de mazare, de la conserva. Mergea la foame, cu paine multa pentru muiat in sosul subtire.

Cartofi noi inabusiti, cu mujdei de usturoi verde.

Ingrediente de trebuinta in reteta originala: cartofi noi, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de floarea soarelui, cimbru uscat, catei de usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, otet din vin.

Ingrediente secrete pentru o savoare deosebita ! Ulterior, am imbunatatit reteta. Am folosit ingrediente de calitate, dar si ingrediente noi – ulei de masline extravirgin, unt proaspat, smantana grasa, telemea de oaie, otet de mere si miere/ otet de gutui/ otet de visine.

Curatare cartofi noi.

Cartofii noi au coaja subtire si se curata usor daca sunt tinuti mai intai in apa rece 10-15 minute. In acest timp se moaie coaja cartofilor si se va indeparta usor.

Cartofii noi se curata de coaja subtire folosind lama unui cutit (se rade coaja, nu se taie) sau buretele de bucatarie din sarma/ plastic sau doar degetele de la maini.

Secretul gospodinei ! Cartofii noi curatati de coaja subtire, daca nu se folosesc imediat, pentru a nu se oxida, se tin in apa rece.

Cartofi noi curatati de coaja subtire, spalati sub jet de apa rece.

Si ce daca ?! Tinerele gospodine se vor vaita ca le raman mainile patate de la coaja cartofilor, motiv pentru care vor prefera sa cumpere cartofi noi, gata curatati de coaja subtire. Te speli imediat pe maini cu apa calda si sapun. Pana se inabuse cartofii, deja a disparut negreala de pe maini. Mainile se ung imediat cu o crema de maini.

Ingrediente

  • cartofi noi,
    usturoi si ceapa verde,
    marar si patrunjel verde,
    ulei de masline extravirgin,
    unt proaspat,
    telemea de oaie,
    smantana grasa,
    otet de mere si miere.

Pregatire cartofi noi pentru inabusire.

Cartofii curatati de coaja se spala sub jet apa rece, se scurg si se sterg cu o carpa curata sau se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Intr-o cratita mai mare se pun cartofii intregi sau taiati in 2/4 daca sunt prea mari.

Cartofii se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura putin ulei de masline extravirgin si se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie sau spumiera. Ne dorim ca la cartofi sa adere condimentele folosite.

Cartofi noi asezonati cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat, tavaliti prin putin de ulei de masline extravirgin.

Optional ! Daca ne dorim sa obtinem in final, cartofi inabusiti mai aramii, putem adauga ca si condiment boia afumata de ardei si/ sau curcuma.

Inabusire cartofi noi in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Intr-o cratita cu margini inalte se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Intr-o cratita cu margini inalte se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Cartofii noi asezonati se adauga treptat, in amestecul de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Nu ne dorim sa ne sara lichid incins pe maini sau chiar pe fata, motiv pentru care vom folosi spumiera pentru a pune cartofii in lichidul fierbinte.

Cartofii noi, condimentati, s-au adaugat in amestecul de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Se amesteca in cratita cu uleiul fierbinte folosind spumiera pana se acopera cartofii bine, cu lichid si condimente.

Optiune ! Nu este nicio greseala daca se sare peste etapa de condimentare separata (in alta cratita) a cartofilor. Condimentarea si amestecarea de inceput se poate face direct in cratita cu amestecul lichid, fierbinte. Atentia este insa, marita !

Pana cand cartofii devin uleiosi la suprafata si au prins bine condimentele exista riscul sa se prinda de cratita. Daca s-au prins de cratita, cartofii si lichidul fierbite se readuc in prima cratita. Mare atentie si de aceasta data, sa nu sara lichid fierbinte din cratita.

ORDINEA ACTIVITATILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE

  • Cartofii noi se tin in apa rece si se curata de coaja subtire.
  • Cartofii noi curatati de coaja se pregatesc in vederea inabusirii sub capac.
  • Inabusirea cartofilor noi impreuna cu condimente, in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
  • Pregatire mujdei de usturoi verde.
  • Finalizare preparat prin amestecare mujdei de usturoi verde in cartofii inabusiti, fierbinti.
  • Servirea preparatului impreuna cu branza telemea de oaie si smantana grasa.

Atentie deosebita ! Urmeaza faza cea mai riscanta a pregatirii retetei. Focul este mare, lichidul este fierbinte, cartofii sunt mari, capacul este pus pe cratita. Cratita se tine in maini (se fixeaza capacul cu degetele de la maini) protejate cu manusi de bucatarie. Ingredientele se amesteca prin zdruncinarea cratitei, imprimandu-i miscari scurte, periodice, de amestecare.

Cartofii se inabuse sub capac in amestecul de ulei de masline extravirgin si unt proaspat, cu condimente.

Cartofii se misca in cratita in timp ce se moaie, se patrund cu lichid fierbinte si se aromatizeaza cu condimente.

Nu ne dorim sa se prinda cartofii de cratita, motiv pentru care perioadele de timp cu cratita in maini amestecand sunt mai mari decat cele in care cratita sta nemiscata pe focul mare.

Pregatire mujdei de usturoi verde.

Usturoiul verde plus 1-2 fire de ceapa verde, mai mult marar si putin patrunjel verde, 2-3 fire de leurda verde, tanara, se spala sub jet de apa rece, se scurg si se toaca marunt.

Verdeata tocata se pune intr-un bol. Se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin si otet de mere si miere.

Mujdei de usturoi verde, ceapa verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin si otet de mere si miere.

Ingredientele tocate marunt, uleiul si otetul pentru mujdei se amesteca bine folosind o lingurita.

Finalizare preparat.

Mujdeiul de usturoi verde se adauga peste cartofii inabusiti, aflati in cratita, cand acestia sunt fierbinti. Ne dorim ca mujdeiul de usturoi verde sa-si lasa aroma pe cartofii fierbinti.

Mujdeiul de usturoi verde s-a imprastiat peste cartofii inabusiti, fierbinti.

Cartofii inabusiti si mujdeiul se amesteca bine folosind spumiera. Se pune capacul pe cratita si se lasa 5 minute sa se amestece aromele.

Preparatul final, aburind, se pune intr-un castron adanc si se prezinta mesenilor.

Cartofi noi inabusiti, cu mujdei de usturoi verde – preparatul este gata pregatit.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste fierbinte, pe farfurii intinse, incalzite, cu o bucata de telemea de oaie si o lingura de smantana grasa, alaturi.

Cartofi noi inabusiti, cu mujdei de usturoi verde serviti cu telemea de oaie si smantana grasa.

Pofticiosii pot servi telemeaua de oaie data pe razatoarea mare, imprastiata pe cartofi. Gurmetii profesionisti vor dori sa treaca cartoful fierbinte prin smantana grasa. Gurmanzii adevarati nu vor refuza o salata de varza noua si castraveti noi, servita langa cartofii fierbinti.

Salata de varza noua cu castraveti noi.

La acest preparat merge de minune un pahar cu bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti cartofii noi, chiar daca sunt putin mai scumpi in aceasta perioada. Pregatiti-i dupa pofta si pricepere. Apelati cu incredere la aceasta reteta. Se merita.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*