Tocanita din urechi de porc afumate

Sanatatea mintii si a trupului este pe primul plan, motiv suficient, din punctul meu de vedere, pentru a ne adapta la restrictii. Pandemia aceasta care nu se mai sfarseste face ravagii greu de trecut cu vederea de orice om normal. Miscarile mele prin macelarii, pescarii si prin piata s-au rarit simtitor. Ma limitez doar la acele miscari strict necesare pentru aprovizionarea familiei fara a face stocuri inutile. Aprovizionarea mea cu alimente are in vedere si sa asigure o diversitate de preparate finale.

Incercam sa pregatim in familie retete de sezon avand la baza legume, fructe si carne din productia autohtona. La un moment dat ne facem si poftele, fara a insista insa des pe preparate grele.

A pofti la ceva este omeneste, a face exces de acel ceva este o cu totul alta discutie ! De ceva vreme imi tot fac cu ochiul niste afumaturi expuse prin galantare – ciolane de porc, piept si coaste de porc, cozi si urechi de porc. Am optat sa achizitionez o bucata la aproape 1 Kg din piept de porc afumat, 2 codite de porc afumate si 4 urechi de porc afumate.

Amintiri culinare … ! In urma cu cativa ani am descoperit intr-un galantar urechi de porc afumate, gata pregatite (adica fierte si/ sau coapte), la un pret care mi-a dat de gandit. Mi-am propus sa pregatesc si eu, cumparand urechi afumate, intregi. Am aplicat la faza 1 de experiment culinar propriu si am fost multumit de preparatul final – delicatese din urechi de porc afumate. Am avansat la faza 2 de experiment culinar – continuare experimente proprii. Asa au aparut noile mele preparate – urechi de porc afumate cu sos de hrean, mustar si smantana; delicatesa din urechi de porc cu mujdei, leurda si iaurt.

Din retetarul familiei mele ! In retetele mostenite, afumaturile isi au un loc bine stabilit. In ultimii ani am renuntat sa mai pregatesc porcarele pentru iarna, dar pofta de afumaturi bine pregatite nu poate fi ignorata.

Rasfoind retetele mostenite am descoperit ca mama si bunica foloseau urechi de porc afumate la piftie de porc (impreuna cu ciolan de porc afumat si/ sau coaste de porc afumate si/ sau cozi de porc afumate) si rareori la ciorba (pregatita doar cu ciolan de porc afumat si/ sau coaste de porc afumate si/ sau oase afumate) – ciorba acra de praz cu afumatura, ciorba de afumatura, ciorba din scarita de porc afumata.

Mai multe tipuri de afumaturi foloseau la fierturi din care pregateau apoi aperitive speciale pentru sarbatorile de iarna – ciolan si urechi de porc afumate, fierte in zeama de varza.

Pieptul de porc afumat il foloseau in mancaruri – mancare de cartofi cu afumatura, varza murata fiarta cu afumatura sau la fripturi – piept de porc afumat cu pilaf bulgaresc de orez.

Oare, de ce ?! Nu mi-am propus sa amintesc aici preparatele mele cu ciolan de porc afumat. Pastrez ideea pentru marea sarbatoare de 1 Decembrie cand fasolea boabe este vedeta culinara in familia mea.

Ce mi-am zis ?! Trebuie sa recunosc ca am cautat pe internet o reteta in care sa se pregateasca mancarica folosind urechi de porc afumate. Ceea ce am gasit (fara a insista insa) nu satisface gusturile mele culinare. Preparatele erau ori prea condimentate, ori cu faina sau amidon, ori cu multa untura, etc.

Dom’le ia treci matale la faza 3 de experiment culinar – insistenta in a gasi ceva nou si combina dupa gustul tau ce afumaturi ai cumparat deja, plecand initial de la fierberea afumaturilor impreuna cu niste legume in oala de presiune. O data fierte, afumaturile o sa le vezi pe toate in farfurii aburind si iti vine automat si inspiratia culinara.

Tocanita din urechi de porc afumate.

Ingrediente de trebuinta folosite in reteta: piept de porc afumat, cozi de porc afumate, urechi de porc afumate, radacinoase (patrunjel, pastarnac, telina, morcov), ceapa si usturoi uscat, ardei gras, suc de rosii, verdeata (marar si patrunjel), sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, ulei de rapita, ulei de masline extravirgin, usturoi verde, usturoi uscat, iaurt gras, lamaie.

Fierberea afumaturilor (cap de piept, cozi si urechi de porc).

Capul de piept se spala cu apa calduta, se curata cu lama cutitului de excesul de fum si se portioneaza in bucati potrivite.

Cozile de porc afumate si urechile de porc afumate se parlesc de urmele de par, se curata de parul parlit cu lama cutitului si se spala cu apa calda. O atentie deosebita se acorda urechilor care prin cute/ pliuri poate sa aiba par neparlit si/ sau urme de parlitura.

Cozile de porc se portioneaza in bucati potrivite ca marime. Urechile de porc, daca trebuie curatate bine in pliuri se taie in lung, in 2/ 4 bucati.

Radacinoasele se curata de coaja, se spala cu apa rece si se taie in bucati mari. Ceapa uscata curatata de coaja se lasa intreaga.

Afumaturile curatate si parlite se oparesc in apa clocotita. Apa se arunca.

Afumaturile oparite se pun la fiert impreuna cu radacinoasele si ceapa, in apa rece cu putina sare grunjoasa. In oala se adauga boabe de piper, foi de dafin si crengute de cimbru. Optional, in oala de fiert se pot adauga 1-2 catei de usturoi.

In oala de presiune s-au pus la fiert afumaturile.

Se fixeaza capacul pe oala de presiune si preparatul se fierbe 1,5-2,0 ore la foc potrivit, din momentul cand oala incepe sa fluiere.

Afumaturile se fierb in oala de presiune timp de 1,5-2,0 ore.

Se opreste focul sub oala de presiune si se lasa oala sa se depresurizeze singura.

Ingrediente

  • piept de porc afumat,
    urechi de porc afumate,
    cozi de porc afumate,
    iaurt gras,
    usturoi verde,
    ardei gras,
    suc de rosii,
    marar si patrunjel verde,
    lamaie.

Ce pregatim din afumaturile gata fierte ?

Afumaturile sunt gata fierte si din zeama/ fiertura se emana niste miroazne tainice care te ametesc si iti gadila placut narile.

Urechile de porc se scot pe o farfurie.

Urechi de porc afumate, gata fierte.

Urechile de porc afumate si fierte se taie in fasii groase de 1,0-1,5 cm folosind un cutit bine ascutit.

Urechi de porc afumate si fierte taiate in fasii.

Niciun gurmand sau gurmet nu va rezista ispitei culinare de a servi niste urechi de porc afumate pregatite cu mujdei de usturoi, verdeata si iaurt gras.

Pregatire mujdei de usturoi cu verdeata si iaurt gras. Din usturoi verde tocat marunt, usturoi uscat trecut prin pisator, verdeata (marar si patrunjel verde) tocata marunt, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie, iaurt gras se pregateste un mujdei de usturoi deosebit. Toate ingredientele se amesteca cu o lingurita/ furculita pana se formeaza o pasta consistenta.

Mujdei de usturoi cu iaurt gras.

Pregatire urechi de porc afumate si fierte cu mujdei de usturoi si iaurt. O parte din urechile afumate, fierte si taiate se amesteca cu mujdeiul pregatit cu iaurt folosind o lingura pentru satisfacerea poftelor mesenilor care deja dau tarcoale bucatariei atrasi de mirosul de fiertura (nu le-ai spus ce ai de gand sa pregatesti, sunt curiosi sa afle surpriza ce le-ai pregatit-o si deja poftesc).

Urechi de porc afumate si fierte dichisite cu mujdei de usturoi si iaurt gras.

Secretul gospodinei ! Pentru pofticiosii casei la delicatesa din urechi de porc afumate sa le pui pe masa, la indemana, felii de paine prajita frecata cu usturoi sau paine proaspata de casa, aburinda daca se poate. Daca nu ai painea aburinda, doar proaspata, o poti stropi cu cateva picaturi de apa si incalzi 10 minute in cuptorul incins al aragazului.

Pregatire ciorba de afumatura acrita cu zarzane. In zeama in care au fiert afumaturile, folosind bucati din piept de porc afumat si cartofi (fierti separat) se pregateste o ciorba de afumatura. Ciorba o acresti cu ce ai la indemana si pui leustean. Poti folosi acreala din zarzane pregatita in toamna sau zarzane pe care le-ai pus in congelator. Daca vrei poti sa bati un ou de gaina cu putina zeama de lamaie si verdeata tocata marunt.

Ciorba de afumatura.

Ciorba de afumatura se serveste fierbinte, cu hrean proaspat dat pe razatoare si/ sau ardei iute proaspat. Merge si niste mamaliga rece sau calda.

Pregatire piftie de porc. Daca ai fiert prea multa afumatura, ti-au ramas cateva bucati de carne fiarta, bucatile de cozi fierte, cateva fasii din urechile fierte si ai suficienta zeama/ fiertura poti pregati un castron cu piftie din carne de porc. Trebuie sa adaugi usturoi pisat si sa dai zeama in cateva clocote.

Piftie din carne de porc afumata.

Oare, sa riscam ?! Pofticiosii familiei nu vor refuza piftia chiar daca nu este inca, sezonul de piftii.

LISTA ACTIVITATILOR DIN BUCATARIE PENTRU PREGATIREA RETETEI

  • Afumaturile se fierb in oala de presiune impreuna cu radacinoasele.
  • Se impart afumaturile fierte pe ingredientele dorite a fi pregatite: fiertura, urechi de porc care se feliaza, cozi de porc, bucati din piept de porc.
  • Se pregateste delicatesa din urechi de porc afumate si fierte cu mujdei de usturoi si iaurt gras.
  • Se pregateste ciorba acra de afumatura cu cartofi.
  • Se pregateste piftia din carne de porc afumata.
  • Se pregateste tocanita din urechi de porc afumate si fierte cu ceapa multa, ardei gras si suc de rosii.
  • Montare si servire tocanita din fasii de urechi de porc afumate si fierte, pe farfurii intinse, incalzite.

Pregatire tocanita din urechi de porc afumate.

Intr-o cratita se inabuse in ulei de rapita, ceapa rosie taiata rondele si ardei gras tocat fasii. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se omogenizeaza cu o lingura din lemn.

Secret bine pastrat ! In reteta se foloseste ceapa rosie deoarece este mai dulce. Dupa ce se inabuse, ceapa rosie inobileaza textura preparatului.

Calire legume in ulei de rapita.

Inabusirea legumelor se face cu capacul pus pe cratita imediat ce s-a adaugat sarea grunjoasa si piperul boabe proaspat macinat si s-a omogenizat amestecul.

De tinut minte ! Nu se adauga apa, legumele au suficienta apa care se va lasa in timpul inabusirii acestora.

Inabusire legume in sucul lor propriu.

In cratita se adauga suc de rosii pregatit la inceput de toamna. Nu este o greseala daca se face suc de rosii, separat, din rosii proaspete sau se folosesc rosii in suc de rosii de la conserva.

In cratita s-a adaugat suc de rosii pentru a se forma un sos consistent.

Tentatii casnice nerecomandate ! Unele gospodine ar putea fi tentate (numai din ratiuni de ele stiute) sa ingroase sosul de rosii cu faina sau cu amidon. Nu sunt adeptul acestor solutii gospodaresti (unii le-ar zice chiar solutii culinare). De ce as ingrosa sosul ?! Prefer sa se serveasca la acest preparat paine de casa calda pentru pofticiosii care doresc sa moaie in sos.

In sosul de rosii format s-au adaugat fasii din urechi de porc afumate si fierte.

Ingredientele se amesteca folosind o lingura din lemn. Se da in cateva clocote pentru omogenizarea gusturilor.

Preparatul se decoreaza cu verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Preparatul a fost decorat cu verdeata tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Tocanita din urechi de porc afumate si fierte se serveste pe farfurii intinse, preincalzite 5 minute in cuptorul fierbinte al aragazului, cu focul oprit.

Tocanita din urechi de porc afumate si fierte.

Idei pentru servirea preparatului. Preparatul se serveste cu mamaliga calda sau mamaliga rece si mujdei de usturoi pregatit cu iaurt gras.

Daca se doreste un preparat mai consistent, servit ca felul 2, in tocanita se pot adauga 2-3 cartofi intregi, fierti separat si doar pusi in sos 1-2 minute pentru a prinde gustul de tocanita.

Aceasta tocanita se poate servi ca sos gros pus peste paste fainoase fierte, scurse si unduite in putin ulei de rapita. Pe preparat se pot presara, suplimentar, frunze de busuioc tocate marunt.

La aceasta tocanita se pot servi muraturi – ardei capia conservati in otet.

Ardei capia conservati in otet serviti la tocanita din urechi de porc afumate.

De la un asa festin nu poate lipsi un pahar cu bere rece.

Bere blonda, rece, servita la preparat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Imi este greu sa cred ca sunt printre voi pofticiosi care sa nu agreeze afumaturile. Pot sa existe pofticiosi in devenire, inca neinitiati suficient, care sa faca ceva mofturi. Acestora sa le pregatim aceasta reteta ca sa-i convertim definitiv in randul pofticosilor de meserie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*