Pestele proaspat in special si destul de rar pestele congelat, ocupa un loc bine stabilit in retetarul familiei mele. Nu ocolim nici pestele marinat, pestele sarat sau pestele afumat, pe care il folosim la salate de tot felul. Cum oferta de pe piata este in ultimul timp, destul de generoasa, ai de unde alege.
Pretul pestelui este destul de mare, uneori chiar prohibitiv (asa se intampla cand pestele ajunge in galantare la mana a 3-a sau chiar la mana a 4-a, iar fiscul si Protectia consumatorului se fac ca nu vad), ca si cum toate baltile noastre aflate de-alungul raurilor si chiar raurile ar fi secat, iar Dunarea cu Delta ei si Marea Neagra nu ar mai fi parte din teritoriul tarii. Baltile particulare care s-au inmultit mereu, ofera mai toate, conditii optime de pescuit spre bucuria pescarilor adevarati, contracost.
La noi ca la nimeni ! Daca reglementarea legislativa a pescuitului ar fi aplicata optim si ma refer in special la supravegherea baltilor si a raurilor statului, de catre cei care sunt platiti pentru aceasta activitate, braconajul ar putea fi pe cale de disparitie. Sunt si unele derapaje legislative. Citeam de curand ca doi “pescari” au fost prinsi in urma unui control de rutina al politiei, cu portbagajul masinii plin de peste (crap, stiuca, caras, in total, la vreo 300 Kg) si nu au putut fi trimisi in judecata pentru braconaj deoarece folosisera o momeala si o nada speciala, aduse din Canada (interzise in aceasta tara si in multe alte tari civilizate), dar care la noi in tara nu erau interzise prin Legea pescuitului.
Amintiri, amintiri … ! Este greu sa uiti reactia de placere din ochii unui bebelus care molfaie printre gingii, pentru prima data in viata lui, cateva firisoare dintr-un file’ de peste, pigulite cu mare grija de mama intre degete, sa nu scape cumva vreun oscior. Chiar daca este vorba de file’ de crap/ somon/ salau/ somn, etc., fiert in lapte sau fiert in apa cu putina sare grunjoasa, riscul de a se ineca copilul nu poate fi neglijat, motiv pentru care, multe mame si bunici ezita sa dea bebelusilor sa manance peste pana pe la 3-4 ani. Gresit din punctul meu de vedere, sa nu dai copilului sa manance peste chiar inainte de a implini 1 an. Pestele este un aliment de baza, cu un rol deosebit in cresterea armonioasa a copilului sanatos.
Candva, ma puteam lauda cu capturile mele pescaresti. Icrele proaspete (pastrare in pungi din plastic alimentar, in congelator) si icrele sarate (conservate cu sare grunjoasa in borcane cu capac etans) populau permanent frigiderul. Platica marinata pentru iarna sau marinata din scrumbia de Dunare erau conserve de peste care rareori lipseau din frigider/ camara.
Oare de ce ?! In timp, pescuitul ca hoby a devenit tot mai rar din motive de tot felul – baltile din jurul orasului au disparut fiind acoperite cu cenusa de la termocentrala, raurile au devenit tot mai poluate si locurile de pescuit tot mai rare, dar si o oarecare teama de o raceala ceva mai dura, a contat. A intervenit si o oarecare comoditate, in special dupa pensionare. Sculele de pescuit stau mereu pe baricade, cum s-ar zice, sterse de praf si cu mulinetele curatate si unse. In fiecare primavara imi propun sa le folosesc, macar de 2-3 ori, prin baltile particulare.
Retetarul pe baza de peste al familiei este bogat ! Ne place pestele bine pregatit sub orice forma – ciorba – ciorba de peste, bors de peste, supa – supa mediteraniana cu fructe de mare si peste, saramura – saramura de lin altfel, saramura din biban, plachie – plachie de crap, plachie de caras cu citrice, rasol – rasol din cap de somn, rasol de stiuca cu maioneza, la cuptor – platica cu legume la cuptor, avat cu citrice la cuptor cu garnitura de ciuperci sau la gratar – trunchi de crap cu cartofi la gratar, scrumbie de Dunare la gratar, tarta – tarta cu peste sau placinta – placinta cu peste, desi vedeta culinara ramane pestele prajit – sardine cu ciuperci la tigaie, file de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie.
Salatele cu peste si/ sau icre ocupa un capitol important in retetarul familiei – salata din scrumbie de Dunare marinata, salata din scrumbie de Dunare afumata cu ceapa si castraveti murati, icre proaspat frecate cu peste marinat, salata din hering afumat cu ceapa si maioneza, salata orientala cu ton si oua de prepelita.
Ingrediente de trebuinta in reteta: un trunchi de platica, intreg; cartofi rosii, legume (ceapa, ardei capia, usturoi), unt proaspat/ untura de pasare, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.
Cartofii se curata de coaja, se spala sub jet de apa rece, se sterg cu hartie absorbanta. Cartofii se taie armonica (pe 3/4 din grosime/ latime) folosind un cutit bine ascutit, cu lama subtire.
Ingrediente
- trunchi de platica/ crap/ caras,
- cartofi rosii,
- unt proaspat,
- ardei capia.
Oarece secret ! Pentru a nu scapa lama cutitului pe toata latimea cartofului, fiecare cartof se aseaza in lungime intre cozile departate (cat 80 % din grosimea cartofului), a 2 linguri din lemn/ bete groase de un deget.
Ardeii capia se taie fasii groase si lungi. Ceapa si usturoiul se curata de coaja si se lasa intregi.
Legumele de aseaza intr-o tava de copt. Pe cartofi se pune unt proaspat. Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
In loc de unt proaspat, pe cartofi se poate folosi untura de pasare sau ulei de masline.
Tava de copt cu legume se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
Trunchiul de platica se spala sub jet de apa rece si se sterge cu hartie absorbanta.
Pestele se unge cu ulei de masline si se asezoneaza la interior si la exterior cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. In tava se pun boabe de piper, crengute de cimbru si foi de dafin.
Reteta pas cu pas
- Curatare cartofi de coaja si taiere armonica, folosind un cutit bine ascutit, cu lama subtire.
- Asezare legume intr-o tava de copt. Adaugare unt proaspat pe cartofii zimtati. Asezonare legume cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
- Ungere trunchi de peste, asezat intr-o tava de copt, cu ulei de masline, asezonare cu sare grunjoasa si cimbru uscat. Adaugare foi de dafin si boabe de piper in tava de copt. Stropire cu zeama de lamaie.
- Introducere tavi in cuptorul incins al aragazului. Coacere legume si peste la foc potrivit.
- Montare preparat pe farfurii intinse.
Pestele se stropeste cu zeama de lamaie si se aseaza intr-o tava de copt.
Tava de copt cu pestele uns cu ulei de masline, stropit cu zeama de lamaie si asezonat se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Nu este obligatoriu ! Fiecare gospodina isi cunoaste cuptorul aragazului si stie cum sa-l foloseasca. Tava de copt cu trunchiul de platica si tava de copt cu legume pot fi acoperite cu hartie de copt, umezita si stoarsa pentru a se evita uscarea pestelui, dar si arderea ardeilor in timpul coacerii.
Timpul de coacere al pestelui este in functie de marimea trunchiului de platica, dar nu trebuie sa depaseasca 30-40 de minute pentru o bucata de cca. 1 Kg.
Pestele se portioneaza folosind un cutit bine ascutit pentru a nu se franjura (si totusi ?!) spre dezamagirea din privirea mofturosilor care cu toate acestea vor da navala la farfurie. Se vor bate turcii la gura lor, de nu-i vei putea deosebi pe micii mofturosi de gurmetii cu ochi critic sau de gurmanzii mereu cu narile pregatite pentru miroase.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse si se serveste cu lamaie si un pahr de vin alb, sec, rece, alaturi.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pestele. Se poate pregati in timp scurt, iar daca este pregatit cu suflet si bucurie va fi cu siguranta gustos si sanatos. Copiii trebuie obisnuiti de mici cu gustul pestelui pentru a nu se trasforma ulterior in mofturosi, fara a gusta macar din preparatul care li se pune in fata.