Ca in fiecare an, la sarbatoarea nationala de 1 Decembrie, fasolea boabe pregatita in familie se regaseste la loc de cinste pe masa sarbatoreasca. Traditia o respectam, an de an, sa tot fie vreo 30 de ani de la prima aniversare.
Amintiri, amintiri …. ! Copil fiind, sarbatoarea nationala era alta. Fasolea boabe o pregateau mama si bunica de mai multe ori pe an. Fasolea, varza si cartofii, nu aveau cum sa lipseasca din ingredientele folosite de oricare familie de romani.
In perioada calda a anului, in special, in perioada posturilor religioase (bunica si mama tineau postul, de cele mai multe ori, doar partial, mai rar intreaga perioada), fasolea boabe o pregateau simpla, fara carne, ca ciorba, batuta sau iahnie. Pentru noi copiii, pentru tata si bunicul, langa fasolea boabe se regasea de cele mai multe ori si o bucata de carne (afumatura daca mai era prin garnita) prajita, mai rar vreun ciolan – ciolan proaspat de porc, pregatit la cuptor; ciolan afumat de porc, cu vin, la cuptor, ciolan afumat de porc, perpelit la cuptor.
Iarna, fasolea boabe se prepara impreuna cu afumatura (carne si carnati) de la garnita – iahnie de fasole boabe cu porcarele, afumatura la cuptor cu mancare de fasole boabe.
Cand 1 Decembrie s-a decretat ca sarbatoare nationala, casatorit fiind si avand copii, impreuna cu socrii, pe la inceputul anilor ’90, am abordat pregatirea de fasole boabe influentati fiind de emisiunea tv a regretatul Radu Anton Roman. Retetele pregatite in familie, cu fasole boabe, erau cele mostenite, aproape identice cu cele vazute la tv.
Din retetarul familiei mele ! Tot mai des, ciolanul de porc, fie proaspat sau afumat, si-a facut loc langa fasolea boabe – ciolan cu fasole boabe; iahnie de fasole boabe cu ciolan de porc afumat, pregatit la cuptor; ciolan afumat de porc cu fasole boabe.
In timp, au aparut idei noi care s-au regasit in pregatirea ciolanului de porc. Drept garnitura am folosit nu doar mancare de fasole boabe – ciolan proaspat de porc inabusit in bere si copt in cuptor, cu fasole boabe; dar si cartofi – ciolan proaspat de porc copt in bere, cu cartofi copti.
Langa ciolanul de porc gata pregatit, am folosit alteori varza – ciolan de porc afumat, fiert si apoi copt, cu varza noua calita; ciolan proaspat de porc pregatit cu varza noua, la cuptor; ciolan proaspat de porc cu varza murata calita.
In timp, sarbatorirea cu preparate din fasole boabe la 1 Decembrie a devenit traditie in familie – ziua Romaniei 1 Decembrie.
Nevoia te invata intotdeauna ! Prin anii ’90-2000, nevoia de a avea mereu ceva semipregatit in casa (copii mari, la scoli, prin galantare doar incepusera sa apara la alegere, cele de trebuinta), am reinceput sa pregatim in familie, porcarele si carnati de porc (cumparam o pulpa din spate/ o jumatate de porc, plus ceva carne macra, de la amici sau direct de la producator), la Craciun. Astfel, aveam, aproape de la an la an, gata pregatita, afumatura din garnita, pentru preparatele din fasole boabe, dorite.
Sa aprovizionezi din timp toate ingredientele necesare unei retete pe care o ai in plan, poate fi un atuu in intelepciunea gospodinei ! Pregatirile pentru gatitul de fasole boabe, de anul acesta, din ziua de 1 Decembrie, le-am inceput din timp. Nu imi place sa cumpar ce gasesc, de nevoie, ci doar ceea ce imi place. Asa ca, am umplut borcanul cu fasole boabe (cu sare grunjoasa amestecata printre boabe, sa nu faca gargarite), pastrat la rece, in balcon, cu capacul etans.
Am cumparat o coasta de porc afumata la rece adusa de prin secuime. Mi-am zis sa incerc acest produs, caci incercarea moarte nu are. O ciorba de afumatura facuta ca prima incercare, mi-a reusit.
Anul acesta mi-am propus sa pregatesc fasole boabe cu afumatura de la garnita, nu cu ciolan de porc. In ultimii ani am renuntat la garnita cu afumatura pusa in untura, pastrata in balcon, dar si la pregatirea celorlalte porcarele, la Craciun. Chiar daca iesi mai scump, gasesti de toate prin galantare si in targuri, la producatori locali. Au inceput sa apara, doar timid, magazinase, in care se vand porcarele de producator, lactate si diverse alte branzeturi. Aceste magazine merita sa fie vizitate cat mai des, chiar daca intri doar ca sa dai „Buna ziua !”, te tin minte vanzatoarele.
Am cumparat din galantar, carne afumata, din cea la garnita, dar fara untura si vidata, adusa din zona Fagaras. Separat am cumparat carnati afumati, vidati, adusi din secuime.
Am trecut la treaba ….

Ingrediente de trebuinta in reteta: fasole boabe, coasta de porc afumata, neprajita, afumatura de la garnita (carne si carnati), ceapa, usturoi, ardei capia, rosii, pasta de rosii, leustean verde si marar verde, marar uscat, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boia afumata.
Umflarea boabelor de fasole.
Secretul gospodinei ! Daca se doreste ca fasolea boabe sa fiarba repede, de cu seara, boabele de fasole se spala in cateva ape reci. Boabele de fasole se pun de seara intr-o oala de fiert, acoperite cu apa rece de 2 degete. Pe timpul noptii, boabele de fasole se umfla si cojile ies deasupra apei.

Nu ai incotro ! Daca ai uitat sa pui fasolea la muiat, pentru fierberea boabelor va trebui folosita oala de presiune. Fierberea boabelor de fasole va fi de durata, in jur de 2 ore.
Pregatirea ingredientelor pentru reteta.
Coasta de porc afumata se taie in bucati mari, in zona oaselor.
Ceapa si usturoiul se curata de foi.
Rosiile scufundate 10 secunde in apa clocotita se decojesc si se taie cubulete.

Ardeiul capia se curata de cotor, se taie bucati mari si apoi se toaca fasii lungi.
Ceapa se taie rondele.
Usturoiul se taie fasii subtiri.

In reteta se foloseste pasta de rosii si ardei, pregatita in toamna.
Ingrediente
coasta de porc afumata,
carne si carnati afumati, de la garnita,
ardei capia,
pasta de rosii si ardei,
leustean si marar verde.
Dichisul acestui preparat – etapa 1-a.
In reteta se foloseste coasta de porc afumata, neprajita. Coasta de porc, portionata in bucati mari, se prajeste in putina untura de porc impreuna cu un carnat afumat, taiat bucati mari. Coasta de porc prajita are os si se va fierbe impreuna cu bucatile de carnat prajit si cu boabele de fasole, dand un gust deosebit, de afumat, preparatului. Ne dorim ca fiertura finala sa nu fie chiar seaca, sa aiba destul lichid, adica, sa nu arate ca o iahnie compacta.

Calirea legumelor folosite in reteta.
Carnea si bucatile de carnat, gata prajite, se scot pe o farfurie. Se vor adauga in fasolea boabe care fierbe, cand aceasta va fi aproape fiarta complet.
In untura din tigaie, se calesc legumele taiate.

Cand ceapa s-a muiat, in tigaie se adauga rosiile decojite, tocate marunt. Se amesteca in preparat folosind o lingura din lemn.

Cand sosul a inceput sa prinda culoare, in tigaie se adauga pasta de rosii si ardei capia. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, se amesteca bine folosind o lingura din lemn.
Se presara putina verdeata (leustean si marar) tocata marunt.

ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Umflarea boabelor de fasole.
- Pregatirea ingredientelor pentru reteta.
- Dichisul acestui preparat – etapa 1-a.
- Calirea legumelor folosite in reteta.
- Dichisul preparatului continua – etapa a 2-a.
- Fierberea boabelor de fasole.
- Montarea si servirea preparatului.
Dichisul preparatului continua – etapa a 2-a.
Carnea de porc afumata si carnatii de porc afumati, pastrati la garnita, se incalzesc intr-o tigaie in care s-a pus putin untura de porc.

Aceste ingrediente, pastrate in untura, la garnita, sunt deja prajite, atat cat trebuie. Nu ne dorim sa servim carne arsa.

Fierberea boabelor de fasole.
Fasolea boabe din oala de fiert se fierbe pe jumatate.
Este momentul ca in oala cu boabe de fasole fierte pe jumatate, sa se adauge bucatile de coasta si bucatile de carnat care au fost prajite anterior.

In oala de fiert se adauga condimentele – boabe de piper si foi de dafin, precum si o crenguta de marar uscat (de preferat) sau de marar verde.
Se continua fierberea boabelor de fasole pana la sfarsit. Se asezoneaza cu sare grunjoasa dupa gust. Atentie, carnea afumata poate fi destul de sarata.
In timpul fierberii, carnea de pe coasta de porc prajita se poate desprinde de oase. Oasele se indeparteaza din preparat.
De avut in vedere ! Intimpul fierberii, lichidul poate sa sece. In oala de fiert se adauga numai apa calda pentru completare (apa rece opreste fierberea si poate schimba gustul preparatului). Nu ne dorim ca preparatul nostru sa se prinda de fundul oalei.
Pentru finalul prepararii, in oala de fiert se adauga legumele calite.

Oala de fiert se da in cateva clocote, se amesteca cu polonicul in oala pentru omogenizare preparat. Se mai presara putina verdeata.

Montarea si servirea preparatului.
Preparatul obtinut este gras si greu pentru stomac ! Nu mancam in fiecare zi, ne putem permite, cate putin, o data pe an, ca doar la 1 Decembrie este sarbatoarea nationala a Romaniei.
Preparatul se serveste pe farfurii adanci, preincalzite (nu ne dorim sa se sleiasca in farfurie), presarat cu verdeata.
Daca, preparatul nostru este mai sosos (mai multa zeama, poate fi servit ca o ciorba mai concentrata. Il servim numai cu coasta de porc si carnatul de porc, fierte impreuna cu fasolea boabe. Se foloseste lingura pentru servire. Se serveste cu putin otet alimentar, din vin, de 9 grade si cu ardei iute.

Daca am scazut mai mult fiertura, avem boabe multe si zeama mai putina, preparatul nostru este o iahnie adevarata, deja consacrata. Se seveste cu afumatura de la garnita (carne si carnati), incalzita anterior in tigaie.

Indiferent cum ne decidem sa servim acest preparat, muraturile taranesti nu sunt optionale, ci obligatorii, a se servi alaturi.

La primul preparat merge de minune o cescuta cu tuica de prune fiarta cu piper boabe si zahar, caci afara este frig, ceata si poate ploua sau chiar fulguie.
La al 2-le a preparat se serveste o cana cu vin fiert cu anason si zahar.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Traditiile familiei si de ce nu, ale natiei, trebuie pastrate. Numai asa, copiii si nepotii nostri vor sti ce si cum au fost vremurile pe care le-au trait parintii si bunicii lor.