Este momentul pentru a pregati retete fara carne, in schimb cu mai multe legume. Preparatul final poate fi considerat mancare de post. Pofticiosii pot sa adauge preparatul obtinut drept garnitura la carne sau la peste.
De-ale gospodinelor ! Gospodinele grijulii cand pregatesc carne la cuptor, pasare intreaga si bucati mari din carne de vita sau din carne de porc nu se grabesc sa puna pe masa, zile in sir, acelasi fel de mancare. Carnea deja pregatita, portionata, poate fi pastrata in pungi din plastic alimentar la congelator. Se decongeleaza rapid in cuptorul cu microunde sau se lasa in frigider, de seara pana dimineata. Carnea deja pregatita si decongelata este bine venita cand timpul ne preseaza. Avem la dispozitie doar timp pentru a pregati la repezeala o garnitura, gen piure’ de cartofi, cartofi prajiti sau legume trase in unt, la tigaie.
Dupa parerea mea, conopida este o leguma prea putin folosita in bucataria traditionala romaneasca. Conopida are avantajul ca poate fi pregatita destul de rapid, este sanatoasa, satioasa si hranitoare. In plus, poate fi introdusa de timpuriu in alimentatia celor mici.
Amintiri, amintiri … ! In copilaria mea, mama si bunica nu gateau conopida decat foarte rar, toamna tarziu. Atunci aducea la piata cateva capatani de conopida, un gradinar bulgar propasit, numai el stie cum, pe meleagurile noastre.
Respectivul gradinar avea o gradina pe Bela (la periferia orasului) unde pe vreo 200 mp punea de toate. Era primul producator de salata verde, ceapa si usturoi verde sau ridichi de luna, pe piata. Nu avea nici sera, nici solar, doar o rasadnita pe care o incalzea de la un godin cu rumegus. Toamna tarziu punea 2-3 razoare cu ceapa si usturoi. Cum se imblanzea putin timpul, pe la sfarsitul lui martie punea rasaduri in gradina. Daca era rost de vreme rea, aprindea seara, rumegus, sa fumege, in niste butoaie metalice puse in colturile lotului pe care avea plantate rasadurile de legumele.
Fiind un amic al tatei, gradinarul ne pastra 1-2 capatani de conopida in fiecare toamna. Mama si bunica pastrau o capatana de canopida in frunze, in camara, sa o puna in muraturile taranesti. Cealalata capatana o pregateau ca sufleu de conopida.
Prin retetele mostenite de la mama, in afara de sufleu de conopida nu am descoperit decat conopida pane’.
Prin anii ’80 cand a inceput sa apara conopida mai multa pe piata din orasul meu, am descoperit mancarea de conopida pe care o facea soacra mea.
Din retetarul familiei mele. Nu place conopida si o pregatim in fel si chip. Pregatim conopida drept garnitura la carne sau la peste – piure’ de conopida.
Asociem conopida cu mai multe ingrediente – branzeturi – sufleu de conopida cu mozarella, afumaturi – sufleu de conopida cu costita afumata, alte legume – sufleu de conopida si cartofi noi, dar si cu ciuperci – sufleu de conopida cu ciuperci.
Pregatim delicatese cu conopida – conopida impanata cu mozarella, acoperita cu iaurt, la cuptor; conopida impanata cu carne tocata si apoi gratinata, conopida impanata cu sunca si mozarella.
Salata din conopida fiarta este una din salatele mele preferate. Imi place sa o servesc la unt pe paine prajita, langa un pahar cu vin alb, sec, rece – salata de conopida fiarta cu maioneza, conopida inmiresmata.
Folosim conopida impreuna cu alte legume, date pe razatoare, tavalite prin faina pentru a pregati chiftelute din legume la cuptor sau prajite.
Ingrediente de trebuinta in reteta: o capatana de conopida, un fir de praz mai gros, masline fara samburi, usturoi, verdeata (marar si patrunjel), ulei de masline extravirgin, ardei gras, amestec de rosii si ardei, suc de rosii si ardei capia, rosii congelate, sare grunjoasa, piper boabe.
In reteta am folosit amestec de rosii si ardei gras, capia, gogosari; rosii congelate si suc de rosii si ardei capia, toate pregatite in toamna.
Pregatire legume proaspete pentru preparare.
Prazul poate fi folosit intreg (parte alba si parte verde, cu frunze), doar curatat de mustati si foi uscate, apoi spalat bine de nisip, sub jet de apa. Prazul se taie pe diagonala, in rondele groase de 0,5 cm.
Ardeiul gras curatat de cotor si seminte se taie fasii mai groase.
Usturoiul se curata de coaja uscata si se feliaza subtire.
Ingrediente
conopida,
praz,
ardei gras,
rosii congelate,
amestec de rosii si ardei gras, ardei capia, gogosari,
suc gros de rosii si ardei capia,
ulei de masline extravirgin,
verdeata (marar si patrunjel).
Verdeata (marar si patrunjel) se toaca marunt.
Conopida curatata de frunze si de partea de cotor groasa, se desface in buchetele mari, folosind lama unui cutit bine ascutit. Buchetelele de conopida se pun la fiert in apa cu sare grunjoasa.
Conopida se fierbe pe jumatate, cat sa intre varful cutitului usor, in cotor.
Ordinea de desfasurare a operatiilor de pregatire a retetei.
- Curatare legume proaspete.
- Fierbere buchetele de conopida in apa cu sare grunjoasa.
- Inabusire rondele de praz si fasii de ardei gras, asezonate cu sare grunjoasa si pioper boabe proaspat macinat, in ulei de masline extravirgin.
- Formare sos de rosii si ardei.
- In sosul de rosii se adauga buchetelele de conopida fierte pe jumatate.
- Definitivare preparat prin fierbere ingrediente adaugate, impreuna, in cateva clocote. Se presara verdeata si feliile subtiri de usturoi.
- Servire preparat cald sau rece, cu paine calda si muraturi taranesti.
Combinare ingrediente pentru pregatire reteta.
Amestecul de praz si ardeiul gras se caleste in ulei de masline extravirgin. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Pentru omogenizare se amesteca cu o lingura din lemn.
Inabusire legume proaspete. Ne dorim ca legumele sa fie moi, nu rumenite. Pentru a realiza acest lucru, cratita cu legume se inabusa cu capacul pus pe cratita si se reduce flacara aragazului, la potrivit.
Formare sos pentru preparat. Cand legumele s-au muiat se adauga rosiile inghetate, nedecojite daca sunt mai mici sau decojite daca sunt rosii mari.
Secretul gospodinei ! Cand rosiile mici s-au decongelat si muiat, cojile se desprind usor. Cojile se aduna din sosul care incepe sa se formeze folosind clestele de bucatarie sau o furculita.
Preparatul se da in cateva clocote si se amesteca cu lingura din lemn.
Este momentul sa se adauge in cratita amestecul de rosii si ardei gras/ capia/ gogosari. Se da in cateva clocote, apoi se adauga sucul concentrat de rosii si ardei capia si maslinele fara samburi, taiate rondele/ felii.
De-ale gospodinelor ! Nu am avut cumparate masline fara samburi. In reteta se pot folosi masline cu samburi, ca atare sau li se scot samburii. Maslinele intregi se taie mai usor felii, atunci cand se scoate samburele.
Ingrosare sos de rosii si ardei. Sosul se lasa sa fiarba. Se amesteca cu lingura din lemn pana cand sosul din cratita se ingroasa dupa dorinta gospodinei. NU se adauga faina sau amidon pentru ingrosarea sosului.
Adaugare buchetele de conopida fiarta in sosul care fierbe. Buchetelele de conopida fierte pe jumatate se adauga in sosul care fierbe. Preparatul se omogenizeaza folosind lingura din lemn.
Definitivare preparat. Cand buchetelele de conopida s-au muiat suficient, in cratita se adauga usturoiul feliat subtire si verdeata tocata marunt. Se opreste focul sub cratita si se acopera cratita cu capacul pentru 5 minute.
Servire preparat ca reteta de post.
Preparatul se serveste cald sau rece pe farfurii intinse.
Preparatul se serveste cu paine de casa, calda si muraturi taranesti.
Merge de minune un paharel cu tuica de prune, rece.
Cine doreste poate servi acest preparat impreuna cu o bucata de carne. Eu am scos din congelator piciorul de la pulpa de curcan pregatita la cuptor pentru sarbatoarea de Craciun, carne neconsumata in ziua respectiva si pastrata in congelator.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu sunt un mare fan al mancarurilor fara carne si in general, al mancarurilor de post. In loc de carne pregatim peste, in medie de 2 ori pe saptamana. Aceasta mancare de conopida o servesc, de regula, fara carne.