trunchi de crap cu legume ciuperci si citrice la cuptor 11 Copy

Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice la cuptor

Pestele, un aliment deosebit de valoros din punctul de vedere al nutritionistului, nu trebuie sa lipeasca din alimentatia omului sanatos. Consumat de 2-3 ori pe saptamana, gospodareste si divers preparat poate fi un aliment de baza in hrana unei familii, nu poate lipsi de pe masa la aniversari si sarbatori religioase. Nu toata lumea agreaza pestele. Personal nu gasesc un motiv plauzibil si ma gandesc ca nu toti mofturosii (nu gasesc un cuvant mai potrivit) au avut ocazia sa serveasca preparate deosebite. Retetele simple sunt agreate de majoritatea gospodinelor, iar pestele fie proaspat, congelat, sarat, afumat sau conservat poate fi preparat in multe feluri, de cele mai multe ori, rapid, dupa priceperea si inspiratia bucatarului, dar intotdeauna spre bucuria tuturor gurmanzilor si a gurmetilor de pretutindeni, cei mai multi fiind mari iubitori de peste gatit asa cum se cuvine.

Amintiri, amintiri … ! Pestele, in special cel sarat, era considerat pe vremuri mancarea saracului. De multe ori, copil fiind, am observat pe la colturi de strada sau pe banca, in parculetul din fata casei parintesti, cate un om sarman care ciugulea dintr-o platica sarata, invelita in ziar si dintr-o paine mare, neagra. Din aceeasi categorie de mancare a saracului, faceau parte maslinele negre (nu mai mari decat unghia de la degetul mare, de la maini) si peletele de crevetii uscati, vietnamezi. Saracia descrisa deja era de actualitate mai pe la inceputul „perioadei de societate multilateral dezvoltata”, cand se mai gaseau inca, toate cele 3 sortimente mentionate. Pestele congelat, in special stavrid si mai rar hering sau macrou (prins de pescarii romani din marea flota de traulere a tarii, pe mai toate marile lumii) umplea toate frigiderele prin alimentari. Cand se baga cod la ditamai calupul, peste 50 de Kg (il cocosa pe vanzator cand il aducea din depozitul frigotific) era un adevarat eveniment, in special pentru ca se vindea la bucata, cat cereai atat de mare iti taia vanzatorul cu ferastraul din calup. In plina „perioada de glorie” care a urmat, prin galantare ramasese doar stavrid congelat si recongelat, iar prin alimentari doar pozele, pe pereti, cu ce se mai producea uneori pentru omul de rand.

Oarece radiografie a zilei ! Astazi, pestele proaspat (fie de import, adus cu avionul de la mari departari, fie din productia interna) nu mai poate fi considerat sub nicio forma, mancarea saracului, pretul de multe ori fiind prohibitiv pentru omul de rand, care nu-si permite nici macar sa si-l doreasca la masa. Preturile la pestele sarat, la pestele marinat si la pestele afumat au luat-o razna. De conservele de peste (alta data sortiment de baza, pentru pachetelul de la serviciu) nu te mai poti apropia decat de pofta. Macroul congelat a ramas ceva mai ieftin. Maslinele, de tot felul, se gasesc peste tot si de multe ori la preturi promotionale. Painea neagra, de multe ori din faina alba, colorata cu te miri ce, nu poate lipsi de pe masa romanului, chiar daca de cele mai multe ori pretul este nu tocmai in concordanta cu marea productie de grau declarata de autoritati. Prin market-uri se vinde numai paine (de tot felul) coapta in unitate, dar din aluat congelat pregatit cu multe luni in urma, fara a fi anuntat cumparatorul asa cum scrie la lege. Sloganul „merge si asa” a ramas in continuare la putere in randul comerciantilor.

Si totusi, nu am renuntat la retetele preferate din peste ! Pregatim in familie ciorba de peste si bors de peste. Rasolul din cap de somn sau rasolul de stiuca cu sos de hrean si smantana sunt adevarate delicatese. Scrumbia de Dunare este pestele meu preferat – scrumbie de Dunare cu tocanita de ciuperci si cartofi naturmarinata din scrumbie de Dunare, scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci in sos de rosiisalata din scrumbie de Dunare marinata, cu maionezascrumbie de Dunare cu legume si ciuperci la tigaie, scrumbie de Dunare la gratar, salata din scrumbie de Dunare afumata, cu ceapa si castraveti muratiscrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor, in conditiile in care imi place orice peste, proaspat, congelat, sarat, marinat sau afumat, gatit in orice mod. Saramura de peste – saramura de lin, saramura din biban sau plachia de peste – plachie de crap, plachie de caras cu citrice, servite cu mamaliga calda si ardei iute nu pot lipsi din retetar. Pestele prajit nu poate fi ignorat – cotlet de crap prajit cu paste si crevetipeste dat prin malai si ou batut, prajitbiban prajit cu sos de praz, ciuperci si smantanacozi de somon cu creveti, avocado si legume, la tigaiesardine cu ciuperci la tigaie. Pregatim si delicatese din peste – pane’-uri din somn cu seminte de susanchiftelute din peste, marinatepeste marinat pentru iarna, icre de pesteardei umpluti cu pestetarta cu pestechiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptorsupa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor.
Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: trunchi de crap/ platica/ caras, bucata mare, la 1-1,5 Kg, rosii mici, ardei gras, verdeata (patrunjel, marar, frunze de busuioc), radacinoase (patrunjel, pastarnac, telina, morcov), sfecla rosie, usturoi, ciuperci albe/ brune, lamai, portocale, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, ulei de masline extravirgin, vin alb, sec.

Ingrediente de trebuinta pentru trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta pentru trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor.

Am folosit ultimele rosii si ultimele fasii de ardei gras, puse in pungi pentru iarna, in toamna trecuta. Congelatorul golit de legume congelate asteapta acum pungile pentru iarna care vine.

Ingrediente de trebuinta pentru trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor.
Ingrediente de trebuinta pentru trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor.

Radacinoasele se curata de coaja si se taie bastonase fine.

Sfecla rosie se freaca cu buretele din sarma, nu se curata de coaja si se spala bine sub jet de apa rece. Sfecla se taie in bucati mai mari, se aseaza intr-o tava de copt in care s-a pus hartie de copt unsa cu ulei de masline (nu este nicio placere sa speli tava de copt, dupa coacerea sfeclei, daca nu se pune hartie de copt pentru protejarea tavii de sucul de un rosul aprins), se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de masline extravirgin si se amesteca bucatile de sfecla rosie folosind o lingura.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • trunchi de crap,
  • sfecla rosie,
  • radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina),
  • ciuperci,
  • citrice (lamai, portocale).

[/ingredients]

De ce sfecla cu coaja ? Preparatul se va gati la foc mare si coaja va proteja sfecla sa se arda. Coaja sfeclei coapte se indeparteaza cand se pregateste servirea preparatului sau pentru usurarea gospodinei (nu este indicat) se indeparteaza de fiecare mesean in parte care doreste, in propria farfurie. Dupa unii nutritionisti este indicat a se consuma si coaja radacinoaselor/ legumelor, in coaja regasindu-se multe vitamine.

Pregatire sfecla rosie pentru coacere.
Pregatire sfecla rosie pentru coacere.

Ciupercile se feliaza subtire si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Se picura ulei de masline extravirgin si se amesteca feliile de ciuperci folosind o lingura.

Feliere si asezonare ciuperci feliate cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.
Feliere si asezonare ciuperci feliate cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Intr-o tava de copt, cu margini inalte, se pun radacinoasele taiate bastonase. Usturoiul se feliaza subtire. Rosiile mici si feliile de ardei gras se pun congelate in tava de copt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se picura ulei de masline extravirgin si se amesteca folosind o lingura. Se rade coaja de lamaie si coaja de portocala.

Legume taiate bastonase, asezonate si picurate cu ulei, rosii si felii de ardei gras, congelate, asezate in tava de copt.
Legume taiate bastonase, asezonate si picurate cu ulei, rosii si felii de ardei gras, congelate, asezate in tava de copt.

Deasupra legumelor se adauga in tava, ciupercile feliate, asezonate si amestecate cu lingura.

In tava de copt, deasupra legumelor se adauga ciupercile feliate si asezonate.
In tava de copt, deasupra legumelor se adauga ciupercile feliate si asezonate.

Trunchiul de crap, bine curatat de solzi, spalat sub jet de apa rece si sters cu hartie absorbanta/ carpa curata, asezonat la interior cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, se aseaza deasupra legumelor si a ciupercilor din tava de copt.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Taiere radacinoase sub forma de bastonase.
  2. Feliere ciuperci, stropire cu ulei de masline si asezonare.
  3. Spalare sfecle si feliere. Punere sfecle in vas de copt. Picurare ulei de masline si asezonare.
  4. Curatare trunchi de peste de solzi si spalare al interior. Asezonare peste la interior.
  5. Asezare radacinoase feliate, rosii intregi si felii de ardei congelate, usturoi feliat intr-o tava de copt. Asezonare ingrediente.
  6. Adaugare in tava de copt ciuperci feliate si coaja de citrice (lamaie si portocala)
  7. Adaugare in tava de copt trunchi intreg de crap, cu felii de citrice curatate de partea alba si verdeata introduse in burta pestelui. Asezare felii de citrice pe peste. Asezonare peste la exterior si picurare ulei de masline extravirgin si vin alb, sec.
  8. Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, timp de 30-40 de minute, cu tava acoperita cu hartei de copt umezita si stoarsa.
  9. Servire preparat pe farfurii intinse – bucata de peste pusa pe amestec de legume si ciuperci, cu sos pus deasupra si lamaie alaturi.

[/directions]

Lamaile si portocalele se decojesc de partea alba si se taie felii. Feliile de citrice impreuna cu verdeata se introduc in trunchiul de crap. Felii de citrice se adauga si deasupra pestelui, in tava de copt. Se picura pe peste, ulei de masline extravirgin. Se asezoneaza pestele la exterior cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Pentru un gust deosebit al preparatului, se picura vin alb, sec.

Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, pregatiti in tava pentru introducere la coacere in cuptorul aragazului.
Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, pregatiti in tava pentru introducere la coacere in cuptorul aragazului.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa. Procedand astfel preparatul se va coace inabusit, la abur.

Tava de copt acoperita cu hartie de copt umezita, pregatita pentru introducere in cuptorul aragazului.
Tava de copt acoperita cu hartie de copt umezita, pregatita pentru introducere in cuptorul aragazului.

Secretul coacerii preparatului ! Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 30-40 de minute (dupa marimea trunchiului de peste). Daca hartia de copt se usuca prea repede, trebuie redusa putin flacara la cuptorul aragazului. Coacerea se poate verifica, ridicand un colt al hartiei de copt si introducand varful cutitului in trunchiul de peste, in portiunea cea mai groasa. Daca nu iese sange, pestele este copt. Legumele fiind taiate subtire se vor coace repede. Focul fiind mare, exista riscul ca unele legume sa se arda si chiar sa se usuce. Acestea se vor indeparta din preparat cand se pregateste farfuria pentru servire, strica fasonul.

O data cu tava cu legume si peste, in cuptorul aragazului se introduce si tava cu sfecla rosie, acoperita si aceasta cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor - preparatul este gata.
Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor – preparatul este gata.

In timpul coacerii preparatului, zeama de citrice va invalui pestele, iar sosul format va fi delicios. Greu de crezut ca va rezista cineva sa nu moaie in sos cu paine calda sau mamaliga calda/ rece si perpelita pe gratar, care se serveste o data cu preparatul.

Mamaliga rece perpelita pe gratar.
Mamaliga rece perpelita pe gratar.

Trunchiul de crap se feliaza folosind un cutit bine ascutit. Preparatul se serveste pe farfurii intinse, o bucata generoasa de peste, cu destule legume in jur, cu sfecla rosie si sos din belsug. Pentru cine doreste un preparat mai acru, se pune alaturi lamaie. Se poate servi si un ardei iute care doar sa piste.

Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor - preparatul este gata servit.
Trunchi de crap cu legume, ciuperci si citrice, la cuptor – preparatul este gata servit.

Merge de minune un pahar cu vin alb, sec.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Chiar daca nu sunteti un fan declarat al preparatelor din peste, incercati aceasta reteta delicioasa, simpla si rapid de pregatit. Nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *