De cele mai multe ori, atunci cand planuiesc sa pregatesc ceva anume, incerc sa combin ingrediente de sezon (in special legume proaspete de pe piata, mai rar din market) cu carne proaspata expusa prin galantare (cumpar numai ce imi place, nu neaparat ca imi trebuie).
Cum zic eu ca este bine sa cumparam ? Cand imi place o bucata de carne/ un peste anume, nu cumpar doar cantitatea necesara pentru reteta dorita, ci si ceva in plus. Fac pachete la congelator pe care le etichetez cu migala pentru a sti exact data congelarii si ce fel de carne a fost congelata. Astfel, in congelator pastrez doar pachete cu vechime de maxim 1-3 luni, dupa tipul de produs congelat.
Interesanta inventie congelatorul asta ! Greu de crezut ca vreun bucatar care se respecta, fie el, amator sau profesionist, nu foloseste congelatorul si frigiderul asa cum trebuie.
Cand nu gasesc ce carne/ peste doresc, proaspat(a) apelez cu incredere la congelator unde sigur se gaseste ceva. In fiecare toamna congelez rapid legume, in special rosii si ardei gras/ ardei capia/ gogosari. Nu congelez spanac, urzici, mazare, fasole verde, bame, conopida, brocoli. Imi plac aceste legume existente in rafturile din market, de la anumite firme, pe care le-am testat in timp. Verdeata (marar si patrunjel) se gaseste mereu pe piata.
De copt pentru pastrat in congelator, coacem direct pe flacara (nu in cuptorul aragazului ca cele din market) la sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie, vinete si ardei capia/ ardei gras, o data cu aceste legume coapte pentru zacusca cu ciuperci.
Ce retete cu carne de curcan pregatim in familie ? Carnea de curcan este destul de des folosita in bucataria familiei mele.
Pregatim ciorbe – potroace de curcan la trecerea dintre ani, ciorba de curcan, ciorba acra din aripi de curcan, ciorba de curcan cu ciuperci, acrita cu zeama de castraveti si supe – supa de curcan cu taietei de casa, supa din tartite de curcan cu fidea.
Friptura de curcan pregatita in casa este delicioasa – ciotoaie de curcan la cuptor cu cartofi noi inabusiti si mujdei, curcanul de Craciun, ciotoaie de curcan cu legume in sos de bere, ciotoaie de curcan cu legume in vasul roman.
La Paste pregatim piftie de curcan si sarmale din carne tocata de curcan.
Carnea tocata de curcan o folosim pentru mancarici – ostropel cu piept de curcan, ghiveci de legume in stil mediteranian cu piept de curcan, varza noua cu carne tocata de curcan, la cuptor; chiftelute – chiftelute marinate altfel, chiftelute cu sos si ciuperci sotate sau placinte – placinta cu carne si aluat pufos facut in casa.
Pieptul de curcan il folosim cel mai des la rulade – rulada din piept de curcan, cu paste, ciuperci si masline; rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto, rulada din piept de curcan, umpluta cu ciuperci si mozarella.
Pregatim piept de curcan ca friptura la tigaie – piept de curcan cu bacon, praz, ciuperci si smantana, piept de curcan cu ciuperci pleorotus trase in unt si sfecla rosie la tigaie sau ca friptura la cuptor – piept de curcan cu legume si ciuperci la cuptor, piept de curcan umplut cu ciuperci, carnati si cascaval, la cuptor.
Snitelul din piept de curcan nu poate lipsi din retetarul familiei mele – snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert, de rata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: copan de curcan, cartofi noi, ardei gras si ardei capia, rosii, suc de rosii, marar si patrunjel verde, ulei de rapita, sare grunjoasa, ceapa, usturoi, foi de dafin, boabe de piper, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, radacinoase (morcov, telina, patrunjel, pastarnac).

Fierbere ciotoi de curcan inainte de coacerea la cuptor.
Cumpar numai ciotoaie de curcan mari, de peste 1 Kg/ bucata, atunci cand le ochesc prin galantarele din macelarie. Ciotoiul de curcan are multa carne dar si un os mare plus mai multe lame de oscioare care impanzesc carnea.
Pentru a se obtine un preparat final, fin, cu carne moale si frageda, ciotoiul de curcan mai intai se fierbe. Prin fierberea ciotoiului de curcan se obtine o zeama minunata din care se prepara o supa sau o ciorba.
De ce se fierbe ciotoiul de curcan inainte de a-l coace ? Prin fierberea prealabila a ciotoiului de curcan, oscioarele, dupa coacerea ciotoiului, se vor putea desprinde usor de carne si carnea se poate felia.
[ingredients title=”Ingredients”]
- ciotoi de curcan,
- rosii,
- ardei gras,
- ardei capia,
- suc de rosii.
[/ingredients]
Pentru fierbere am folosit un ciotoi de curcan congelat de mine cu vreo luna in urma si fasii de ardei gras/ ardei capia, din cel congelat in toamna.
Oparire copan de curcan. Ciotoiul de curcan congelat (nu se decongeleaza anterior) se opareste in apa clocotita si se arunca prima apa. Ciotoiul oparit se curata bine de urmele ramase atunci cand a fost curatat de pene si puf.
Daca …. ?! Oarece secret culinar. Folosind un ciotoi de curcan crescut in curte nu este nevoie sa se arunce prima apa/ apa de oparire. Apa aceasta va avea multe strelice de grasime si nu va fi neagra de la spuma formata, ci limpede. In acest caz nu se mai opareste copanul ci se fierbe direct in apa rece si se aduna eventuala spuma formata.

Fierbere copan de curcan oparit in prealabil. Copanul de curcan oparit si curatat se pune la fiert intr-o oala mai mare, in apa rece (apa sa acopere ciotoiul).
Daca se mai formeaza spuma, inainte de a pune radacinoasele si ardeiul la fiert, fiertura se spumuieste bine folosind o spumiera de bucatarie.
Radacinoasele si ardeiul se adauga in apa de fiert atunci cand apar primele strelice de grasime si toata spuma formata a fost indepartata.
Este momentul ca in oala de fiert sa se adauge si sarea grunjoasa.

Chiar daca sunt mari, ciotoaiele de curcan nu sunt de la un curcan batran, deci carnea nu este atoasa si tare.
Controlul fierberii ciotoiului de curcan. Fierberea copanului de curcan se face la foc potrivit, cu capacul pus pe oala de fiert, timp de 1-1,5 ore, dupa marimea ciotoiului. Varful cutitului trebuie sa intre usor in carne si sa nu iasa sange.
Pregatire legume folosite in reteta.
Intr-o tava de copt se pun fasii de ardei gras/ ardei capia, ceapa tocata rondele, usturoi feliat subtire, cartofi curatati de coaja, intregi.
[directions title=”Directions”]
- Oparire copan de curcan in apa fiarta.
- Fierbere copan de curcan, oparit in prealabil, impreuna cu radacinoase si fasii de ardei gras, ardei capia.
- Pregatire legume pentru pus la cuptor impreuna cu ciootoiul de curcan.
- Ciotoiul de curcan fiert se pune in tava de copt peste legume. Deasupra ciotoiului se pun felii de rosii.
- Coacere ciotoi de curcan oparit in prealabil, formare sos de rosii.
- Servire preparat cald, pe farfurii intinse.
[/directions]
Se asezoneaza cu sare grunjoasa. In tava se adauga boabe de piper, foi de dafin, cimbru, rozmarin. Se picura ulei de rapita si se amesteca toate ingredientele folosind o lingura.

Copanul gata fiert se pregateste pentru coacere.
Copanul de curcan gata fiert se scoate din lichidul de fierbere. Supa va fi utilizata pentru a se pregati o supa cu galuste.

Copanul de curcan gata fiert se pune peste legume. In tava se adauga si cateva linguri din supa in care a fiert copanul.

Pregatire rosii pentru formare sos de rosii. Se feliaza rosii proaspete care se adauga pe copanul gata fiert.

Alternativa. Se pot folosi rosii congelate in toamna, tinute la temperatura camerei cateva minute, cat sa se poata felia.
Coacerea copanului de curcan fiert in prealabil.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit. Coacerea dureaza pana se inmoaie cartofii, se formeaza sosul de rosii si copanul se rumeneste omogen.

Secretul bucatarului. Spre finalul coacerii, in tava de copt se poate adauga suc de rosii pentru a se obtine un preparat final cu sos de rosii mai consistent.
Servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse cu verdeata presarata deasupra.

La acest preparat se poate servi mujdei de usturoi sau catei de usturoi.

Preparatul se serveste cu o salata de ardei copti, castraveti si ceapa.
Pofticiosii de serviciu nu vor refuza mamaliga aburinda pentru a muia in minunatul sos de rosii.

La acest preparat este bine venit un pahar cu bere rece.
Din lichid si legumele fierte am preparat o supa cu galuste.

Pofta buna voi gurmanzi si voi gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati carnea de curcan in general si copanele de curcan in special. Nutritionistii recomanda carnea de curcan pentru ca nu contine colesterol. Bine pregatita, carnea de curcan nu este tare si nici fada. Incercati aceasta reteta si veti deveni fan carne de curcan.